Ik heb een paar maanden geleden besloten al mijn computers, en hopelijk in de nabije toekomst ook mijn mobiele internetverbonden apparaten (heb nog geen goede oplossing gevonden), om te zetten naar Linux. Mijn Desktop draait GNU/Linux, mijn Laptop draait GNU/Linux, mijn server(s) draait GNU/Linux.
Het begint mij steeds duidelijker te worden dat een computer gebruiker in een constante oorlog is belandt om zijn hard – en software als zijn bezit te mogen ervaren en behandelen. Het is veelzeggend dat het een politieke strijd geworden is om je eigen aangekochte producten te mogen repareren (https://www.europarl.europa.eu/ en https://repair.eu/ ).
Alles wat politiek geregeld moet worden is bij voorbaat een verloren strijd voor burgers en consumenten in mijn mening. Wat is/was er mis met de relatie schoenmaker en zijn klant? Behoefte dat politieke inmenging?
In de software wereld gaat het steeds meer naar een model dat software niet meer je bezit is maar dat je het “huurt”. Als je iets huurt zijn er vaak voorwaarden aan verbonden, een voorwaarde kan zijn de software niet te kopiëren en aan anderen door te geven, daar zou nog iets voor te zeggen zijn.
Maar wat als er een voorwaarde komt dat je bijvoorbeeld geen naaktfoto’s mag bewerken in een fotobewerkingsprogramma omdat de verhuurder naakt maar niets vind, of dat je alleen nog maar klassieke muziek mag bewerken in een DAW, dat is namelijk de favoriete muziek van de verhuurder, of dat je geen filmpjes meer mag bewerken die een ander narratief hebben dan de favoriete en vertrouwde omroep van de verhuurder?
Wanneer heeft u voor het laatst de voorwaarden gelezen die vaak aangehecht zitten aan de software die u gebruikt?
Maar of Linux de toekomst heeft is nog maar de vraag … Microsoft is er om bekend Linux als vijand en bedreiging te zien, en een vijand hou je dichterbij dan een vriend.
Onderstaande video’s verhelderen zaken mogelijk beter dan ik kan doen:
Het is aan ons, digitale wereldinwoners en computerservice gebruikers, onze digitale vrijheid te bewaken en te verdedigen. Onze computers, de software die we gebruiken en het netwerk waar we met elkaar verbonden zijn is het slachtveld.